Tuesday, June 09, 2009

Martabatkan Bahasa MelayuKUALA LUMPUR: Orang ramai yang ingin mengemukakan cadangan dan pandangan berhubung isu Bahasa Inggeris syarat wajib untuk lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) boleh berbuat demikian melalui saluran telefon dan e-mel yang disediakan Kementerian Pelajaran.

Menurut kenyataan Kementerian Pelajaran hari ini, ia boleh disalurkan ke talian khidmat pelanggan kementerian itu di 03-77237070 atau e-mel di kpkpm@moe.gov.my.Semalam, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin mempelawa orang ramai mengemukakan pandangan mengenai isu mewajibkan calon lulus bahasa Inggeris sebagai syarat lulus SPM.Sebelum ini, beliau dimaklumkan bahawa ramai pelajar di luar bandar akan gagal SPM jika bahasa Inggeris dijadikan mata pelajaran wajib untuk lulus. - Bernama


_________________________________________________________


Dalam bahang kemarahan rakyat dalam isu pengajaran math dan sains dalam bahasa Inggerish, sepatutnya kerajaan lebih melihat kepada perkara-perkara utama dalam sistem pendidikan itu terlebih dahulu.


Apalah sangat hendak difokus dan diagungkan soal bahasa Inggeris itu yang hanya merupakan suatu alat sahaja dalam membentuk jati diri, ilmu rakyat di Malaysia ini. Isu utama yang mesti MENTERI beri perhatian ialah soal hala tuju dan intipati yang ada dalam sistem pendidikan bagi diberi kepada rakyat. Agar rakyat dapat menggunakan untuk berbagai tujuan dalam pembangunan diri sendiri, masyarakat dan negara. Masalah utama bilakah sistem ini mahu dikaitkan dengan Allah, bilakah sistem ini mahu dibebaskan dari pengaruh sekular. Ini persoalannya.


Sejauh mana kerajaan mampu membangunkan minda masyarakat dengan sistem pendidikan yang ada..masih banyak isu isu pokok dan dasar yang mesti difikirkan dan dibahaskan dan bukannya isu bahasa Inggeris.


Apa susah sangat ke nak martabatkan bahasa Melayu? apa kalau guna bahasa Melayu akan mundurkah rakyat? tak ada standard ke? wahal akan bertambahlah ilmu dan peluang pekerjaan kepada rakyat dalam konteks pernterjemahan dan sebagainya.


No comments:

Post a Comment